Angst

Hvad er angst?

Angst/frygt er en helt normal følelse, som vi alle oplever. Angst har gennem evolutionen været med til at sikre vores overlevelse. Når man skal krydse en vej, er man opmærksom på ikke at gå ud foran en bil, der kommer kørende med høj fart, fordi man ellers risikerer at blive kørt ned. Hvis man ikke havde angst/frygt følelsen, ville man krydse vejen. Så angsten er en helt normal og vigtig del af at være et menneske.

Hvis man er i fare, har hjernen et center der kaldes amygdala, og det center reagerer ved at sende signaler ud i kroppen, så man bliver parat til at kæmpe, flygte eller stivne. Hvis amygdala fejltolker, at man er i fare – selvom det reelt ikke er tilfældet – så sætter den kroppen i gang med samme reaktioner, og det giver kraftig hjertebanken, hvor puls og blodtryk stiger, man trækker vejret hurtigere og kan opleve trykken for brystet, svimmelhed, tørhed i munden, en klump i halsen, trang til at skulle på toilettet, uvirkelighedsfølelse, rysten og svedige håndflader. Det er alle normale reaktioner på en farlig situation, men kan føles meget ubehagelig hvis amygdala har fejltolket, at en tur i supermarkedet er noget man skal være bange for.

Når angsten tager over, er det nemt at tro, at kroppen er ude af kontrol. De fleste med angst er bange for at miste kontrollen, og den tanke opstår bl.a. når man ikke oplever at kunne styre angst symptomerne – hverken de fysiske eller bekymringstankerne. Når angsten for at miste kontrollen tager over, øges bekymringerne og hverdagen kan blive et langt tankemylder, så der ikke er kræfter til at leve det ønskede liv.

Hvilken terapi kan hjælpe?

Metakognitiv terapi er en effektiv måde at få hjælp til angsten. I terapien arbejder vi med din oplevelse af, at du ikke kan kontrollere bekymringerne, når den ene tanke tager den anden. Vi arbejder med din overbevisning om, at dine bekymringer, grublerier, strategier og analyser forud for en situation reelt hjælper dig. Det samme gør vi i forhold til, at du kan have en overbevisning om, at dine tanker og følelser er skadelige, og du er bekymret for, om du kan blive sindssyg eller fysisk syg.

Hvordan foregår en terapisession?

Et terapiforløb vil typisk vare 6-8 sessioner. For den bedste start på forløbet, bør de første tre sessioner ligge med omkring en uges mellemrum, fordi det er her du lærer teknikker til at håndtere dine bekymringer og grublerier. De efterfølgende sessioner er der lidt længere imellem, fordi du nu har fået nogle redskaber og en forståelse for terapien, så du kan træne det lærte i din hverdag.

I første session starter vi med en snak om, hvad du ønsker at opnå med terapien, hvilke oplevelser du kommer med og hvordan det påvirker din trivsel.

Herefter stiller jeg nogle spørgsmål omkring dine metakognitive antagelser, som f.eks. “Jeg har ingen kontrol over mine tanker, for eksempel bekymringer og grublerier” hvor du svarer indenfor en skala mellem 0-10. De spørgsmål skal vi bruge i en af de senere sessioner.

Herefter laver vi en sagsformulering, hvor jeg spørger ind til en konkret situation, hvor du har oplevet at være angst/bekymret/urolig. I den dialog afklares hvordan du har tænkt, følt og håndteret situationen. Sagsformuleringen er et vigtigt redskab for det videre forløb, og jeg bruger det til at planlægge de efterfølgende sessioner, så de passer præcist til dig og dine behov.

Vi laver en lille øvelse, hvor du får en spirende bevidsthed omkring din egen kontrol over dit fokus. Det bliver en del af din “hjemmeopgave” til næste session, hvor du øver dig i din dagligdag.

Til slut taler vi om, hvad du tager med fra sessionen og det giver mulighed for at få afklaret eventuelle spørgsmål inden du går herfra.

Inden næste session, bruger jeg sagsformuleringen til at lave en plan for dit forløb, som jeg kan opbygge ud fra dit behov og dermed give dig det bedst mulige udgangspunkt med fokus på det der giver dig de største udfordringer.

Send mig en mail - så kontakter jeg dig