Overtænkning

Overtænkning

Har du tankemylder, og mangler du teknikker til at få mere ro?

Føler du, at dine tanker styrer dig og din hverdag? kan du se, at du giver dine tanker for meget opmærksomhed? og vil du gerne skabe en forandring?

Med et metakognitivt terapiforløb arbejder vi med øvelser og metaforer for at ændre den måde, som du håndterer dine tanker på f.eks overtænkning, grublerier og bekymringer. Når tankerne tager overhånd kan det skabe psykisk mistrivsel, der kommer til udtryk i form af stress, angst og depression. Overtænkningen kan fylde mange timer i døgnet og kræve mange kræfter, som kan give dig en følelse af at være udmattet og ikke have overskud til andre ting i din hverdag.

Formålet med et metakognitivt terapiforløb er at reducere overtænkningen, ved at ændre i måden bekymringerne/grublerierne håndteres, for herigennem at opnå en bedre trivsel.

For at lykkes i et forløb vil der være hjemmearbejde, hvor du anvender øvelserne i praksis og du oplever at der sker en forandring. Det er træningen, der vil gøre dig i stand til at kontrollere tankemylderet.

Et terapiforløb er relevant for dig, hvis du er udfordret pga. psykisk mistrivsel, har bekymringer og grublerier, der har taget overhånd og fylder meget af din dag. Hvis du har lyst til at arbejde med dine udfordringer på en ny måde, hvor der ikke tales om hvad der er sket tidligere i dit liv.

Hvordan foregår en terapisession?

Et terapiforløb vil typisk vare 6-8 sessioner. For den bedste start på forløbet, bør de første tre sessioner ligge med omkring en uges mellemrum, fordi det er her du lærer teknikker til at håndtere dine bekymringer og grublerier. De efterfølgende sessioner er der lidt længere imellem, fordi du nu har fået nogle redskaber og en forståelse for terapien, så du kan træne det lærte i din hverdag.

I første session starter vi med en snak om, hvad du ønsker at opnå med terapien, hvilke oplevelser du kommer med og hvordan det påvirker din trivsel.

Herefter stiller jeg nogle spørgsmål omkring dine metakognitive antagelser, som f.eks. “Jeg har ingen kontrol over mine tanker, for eksempel bekymringer og grublerier” hvor du svarer indenfor en skala mellem 0-10. De spørgsmål skal vi bruge i en af de senere sessioner.

Herefter laver vi en sagsformulering, hvor jeg spørger ind til en konkret situation, hvor overtænkningen har fyldt. I den dialog afklares hvordan du har tænkt, følt og håndteret situationen. Sagsformuleringen er et vigtigt redskab for det videre forløb, og jeg bruger det til at planlægge de efterfølgende sessioner, så de passer præcist til dig og dine behov.

Vi laver en lille øvelse, hvor du får en spirende bevidsthed omkring din egen kontrol over dit fokus. Det bliver en del af din “hjemmeopgave” til næste session, hvor du øver dig i din dagligdag.

Til slut taler vi om, hvad du tager med fra sessionen og det giver mulighed for at få afklaret eventuelle spørgsmål inden du går herfra.

Inden næste session, bruger jeg sagsformuleringen til at lave en plan for dit forløb, som jeg kan opbygge ud fra dit behov og dermed give dig det bedst mulige udgangspunkt med fokus på det der giver dig de største udfordringer.

Send mig en mail - så kontakter jeg dig